fbpx
Ogród

Jak wykorzystać gnojówkę z pokrzyw?

• Zakładki: 16


Jeśli nie uznajesz chemii w swoim ogrodzie, z pewnością zainteresuje cię będąca alternatywą dla sklepowych nawozów gnojówka z pokrzyw. Z natury dla natury! Przygotujesz ją w ogrodzie, a twoje rośliny będą rosnąć jak szalone.

Zalety gnojówki z pokrzyw

  • Skuteczna alternatywa dla preparatów chemicznych, która pozwala na uzyskanie bardziej obfitych i ekologicznych zbiorów. Można ją stosować zarówno w domu, jak i ogrodzie
  • Cenne źródło azotu, potasu, żelaza i wapnia. Dzięki tym składnikom młode rośliny rosną szybciej, rozwijają się zdrowo i są mocniejsze. Regularnie serwowana gnojówka chroni rośliny przed atakami szkodników.
  • Działa jak preparat ochronny – używana na wczesnym etapie wzrostu rośliny będzie ją chronić nie tylko przed szkodnikami, ale i chorobami wywoływanymi przez grzyby.

Kiedy stosować gnojówkę z pokrzyw?

  • Azot odgrywa ważną rolę w metabolizmie roślin. Stanowi składnik białek, chlorofilu, witamin, hormonów i DNA.  W przypadku niedoborów azotu małe, niewykształcone owoce zbyt szybko dojrzewają, liście żółkną, a rośliny mają wątły przekrój. Wiele roślin wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na azot, np. drzewa owocowe, pomidory i dynie. Z pomocą przychodzi bogata w azot gnojówka z pokrzywy. Gnojówkę możesz stosować również wtedy, gdy chcesz poprawić uprawę kalafiorów, selerów, kapusty lub ogórków.
  • Jeśli w twoim ogrodzie zaczęły panoszyć się mszyce lub przędziorki, możesz zrobić oprysk z pokrzywowej gnojówki wzmocnionej skrzypem. Stosuj oprysk na owocach, warzywach i roślinach ozdobnych.
  • Chcesz mieć w swoim ogrodzie więcej kwiatów ozdobnych, które intensywniej kwitną? Zastosuj gnojówkę. Szczególnie uwielbiają ją róże uprawiane w donicach.

Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw w domu?

Zbierz kilogram młodych pokrzyw. Znajdziesz je wszędzie tam, gdzie gleba jest próchniczna i żyzna. Byłoby najlepiej, gdyby roślina nie zdążyła jeszcze zakwitnąć i wytworzyć nasion. Wtedy ma najwięcej składników odżywczych. Rozdrobnij roślinę na małe kawałki, a następnie ułóż ją w plastikowym wiaderku, zapełniając je do połowy. Pamiętaj, że nie można przygotowywać gnojówki w pojemnikach wykonanych z metalu. Zalej roślinę 10 litrami wody i zamknij wiaderko gazą lub materiałem. Twoja gnojówka potrzebuje tlenu, by móc zacząć fermentować. Wiaderko z zaczynem gnojówki najlepiej postawić koło kompostownika czy też zbiornika na deszczówkę. Raczej nie chcesz czuć przeciwieństwa Chanel N°5. Gdy zapach stanie się nieznośny, będziesz wiedzieć, że gnojówka z pokrzywy jest gotowa. Osobom z wrażliwymi nosami polecamy wsypać do płynu garść mączki mineralnej. Nieco złagodzi zapach. Przygotowywana wiosną gnojówka zazwyczaj jest gotowa po 2-3 tygodniach. Wersja letnia już po tygodniu.

M.Ś.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
24 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *