Kuchnia

Czarny zlewozmywak w kuchni. Który wybrać?

• Zakładki: 32


Ze stali nierdzewnej, granitu lub ceramiki. Jedno-, półtora- lub dwukomorowe, narożne, z ociekaczem albo bez niego. Okrągłe, prostokątne, w kształcie trapezu i o nietypowej formie. Wpuszczane, podwieszane, na równi z blatem. Wybranie idealnego zlewu do kuchni do łatwych zadań nie należy. Niezależnie od tego, na jaki model zlewozmywaka zdecydujesz się, będziemy przekonywać Cię do czerni, która stanowi mocny akcent każdego wnętrza i doskonale łączy się z innymi kolorami i stylami. W końcu czarny to nie kolor, to siła.

Zlew idealny to zlew wygodny w użytkowaniu. To wręcz oczywista oczywistość. Powinien być wykonany z materiału odpornego na wysokie temperatury, przebarwienia, zarysowania i uderzenia. Choć nie jest to sprzęt służący do wpatrywania się w niego godzinami, w celu podziwiania zjawiskowej urody, to praktyczność może iść w parze z pięknem, stanowiąc wartość dodaną, która wpływa na ogólny odbiór pomieszczenia. Czarny zlew może nadać kuchni niepowtarzalnego charakteru, stając się naszym idealnym wyborem. Wbrew pozorom nie jest to sprzęt zarezerwowany do ciemnych, przestronnych kuchni, najlepiej w stylu loftowym. Choć nie da się ukryć, że w sąsiedztwie betonu i industrialnych szarości czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie. Czerń, podobnie jak biel, to klasyka, kolor uniwersalny o wielu możliwościach. Przyjrzyjmy się zaletom i wadom takiego sprzętu, a gdy już się przekonamy do czerni, wówczas pozostanie wybór odpowiedniego typu zlewozmywaka ze względu na użyty materiał.

Zalety czarnego zlewu

Czarny zlew przyciąga oko nowoczesnym designem. Znakomicie łączy się z różnymi kolorami występującymi w kuchni, będąc ich dopełnieniem lub kontrastując z nimi. Świetnie czuje się w towarzystwie każdego materiału. Blat z kamienia, drewna, konglomeratu, laminowany, ależ proszę bardzo.  Nie jest trudny w utrzymaniu i pod względem funkcjonalności znacząco przewyższa jasne zlewozmywaki, które po kilku latach eksploatacji mogą żółknąć lub przebarwiać się pod wpływem czynników zewnętrznych. Na czarnej powierzchni przebarwienia po prostu nie są widoczne.

Wady czarnego zlewu

Od razu napiszemy, że takie wady, to nie wady! Czarny zlew zmaga się typowymi problemami zlewowego życia. Są nimi zacieki i osady z kamienia. Na szczęście można w łatwy sposób poradzić sobie z nimi lub wręcz im zapobiec. Właściwa pielęgnacja obejmująca rezygnację z czyszczenia zlewozmywaka silną chemią, proszkami czy mleczkami z drobinkami ścierającymi, przecieranie powierzchni do sucha i impregnacja (o tym nieco później) pozwala utrzymać zlew w dobrej kondycji przez długie lata.

Który wybrać?

Jeszcze do niedawna najchętniej wybieraliśmy zmywaki ze stali. Dzisiaj najwyższe stopnie podium okupują granit i ceramika. Co wyróżnia poszczególne materiały?

Czarny zlew granitowy

Zlew granitowy to najpopularniejsze i zarazem najtrwalsze rozwiązanie. Wykonuje się go z mieszanki żywicy akrylowej, barwników i piasku kwarcowego. Taki miks składników zapewnia trwałość sprzętu. Nie bez znaczenia jest wygląd. Z jednej strony minimalistyczny, z drugiej ozdobny zlew można z łatwością dopasować do każdej aranżacji wnętrza. Granitowy zlew nie ulega szybko zarysowaniom, jest odporny na pęknięcia i wysoką temperaturę. Występuje w różnych kształtach i rozmiarach. Wiele modeli pozwala maksymalnie wykorzystać przestrzeń kuchenną i stworzyć funkcjonalną strefę roboczą. Wszystko dzięki dodatkom dopasowanym do rozmiarów zlewu. Producenci zadbali o to, aby w ręce nowego właściciela zlewu trafiły nie tylko takie sprzęty jak ociekacz z pojemniczkiem na sztuce i sitko, ale nawet deska do krojenia! Oczywiście w formie miłego dodatku, niebędąca częścią samego zlewu. Jedynym minusem granitowego zlewu jest waga. Są one bardzo ciężkie, dlatego może pojawić się potrzeba wzmocnienia konstrukcji szafki.

Czarny zlewozmywak ceramiczny

Zrobiony jest z płynnej masy ceramicznej (kwarc, glinka biała i kaolin) poddawanej procesowi wypalania w temperaturze 1500 stopni Celsjusza. W wyniku tego procesu powstaje wyjątkowo twarda powierzchnia, odporna na zarysowania, wysoką temperaturę, działanie kwasów, zasad i wybielaczy. Ceramicznym zlewom nie jest straszny zarówno kwasek cytrynowy, ocet, jak i proszek do pieczenia.  W przeciwieństwie do ceramiki łazienkowej zlew ceramiczny nie ma wewnętrznych pustych przestrzeni, dzięki czemu jest dużo odporniejszy na uderzenia i pęknięcia. Jedynym zagrożeniem dla tego typu zmywaków są kuriery, a dokładniej transport. Zaleca się sprawdzenie produktu przy odbiorze. Na ceramice nie osadzają się kamień i rdza, więc łatwo taki zlew utrzymać w czystości. Wystarczą młyn do mycia i gąbka. Wycieranie do sucha pozwala uniknąć nieestetycznych zacieków.  Chciałoby się rzec ideał. Gdzie jest haczyk? Jest nim cena. Czarny zlewozmywak ceramiczny potrafi kilkukrotnie przewyższyć wartość zlewu wykonanego z innego materiału. Oczywiście wszystko zależy od producenta.

Czarny zlewozmywak stalowy

Panujący od lat król kuchennej przestrzeni. Z jakiegoś powodu (zapewne cenowego) mamy do niego słabość. Zrobiony jest ze stali nierdzewnej, niklu i chromu. Nierdzewna klasyka. Zlew jest wytrzymały (z jednym „ale”), odporny na wysoką temperaturę i działanie środków chemicznych, a do tego atrakcyjny cenowo. Jest lekki, co zdecydowanie ułatwia transport i montaż. Czyżby pozbawiony wad? Nie do końca. Największą wadą jest brak jakiejkolwiek odporności na zarysowania. Twardy, a jednak delikatny. Krzywdę mogą wyrządzić mu tak niewinne akcesoria, jak druciaki! Należy również uważać z wkładaniem do niego ostrych sztućców, garnków i patelni. Nie radzi sobie z nimi. Na dodatek szybko matowieje, a zacieki i plamy z wody, których oczywiście można się pozbyć, są bardziej widoczne niż w przypadku zlewów z innego materiału. To taki trochę sprzęt typu „miało być pięknie, a wyszło jak zawsze”.

Jak dbać o czarny zlew w kuchni?

Granitowe powłoki najlepiej czyścić delikatnymi materiałowymi ściereczkami nasączonymi, chociażby mieszanką sody i octu. Takie postępowanie zapewni ochronę zlewu granitowego przed zarysowaniami.  W utrzymaniu zlewu w dobrej kondycji pomaga również regularne olejowanie (co 3-4 tygodnie), które nawilża zlewozmywak, chroni przed zarysowaniami i wzmacnia jego barwę. Olej jadalny (lniany, rzepakowy itp.) rozprowadzamy na czystym i wytartym do sucha zlewozmywaku. Tylko tyle i aż tyle. Możemy również skorzystać z profesjonalnych preparatów dostępnym na rynku. Mają one formę płynów lub past. Wspomagają czynności pielęgnacyjne i pozwalają utrzymać zlew w dobrej kondycji przez długie lata.

Nie zapomnij o armaturze

Decydując się na czarny zlew, nie można zapomnieć o armaturze. Strefa zmywania musi być zapatrzona w baterię kuchenną o dużym stopniu dopasowania estetycznego do zlewu. Powinna współgrać z materiałem, z którego został wykonany zlew, jak i wnętrzem. Trzeba również zwrócić uwagę na kształt kranu. Do prostokątnego zlewu wybieramy kran o mocno zarysowanych liniach. Do okrągłego zlewozmywaka o obłych kształtach. Krany różnią się kształtem wylewki, liczbą uchwytów oraz sposobem działania – i na to również trzeba zwrócić uwagę.  Kluczowe jest zachowanie odpowiedniej odległości między końcem wylewki a dnem zlewozmywaka. Powinna być ona na tyle duża, żeby można było swobodne włożyć duży garnek. W przypadku płytkiego zlewu wybieramy baterię z wysoką wylewką.

Podsumowanie

Kiedyś zlewozmywak był po prostu praktycznym elementem kuchennej aranżacji. Wizualne aspekty schodziły na dalszy plan lub w ogóle nie były brane pod uwagę. Dzisiaj estetyka jest równie ważna jak funkcjonalność, praktyczne zastosowanie. Być może ma to związek ze zmianą roli kuchni. Coraz częściej jest to otwarta przestrzeń, stanowiąca nie tylko serce domu, ale i miejsce przyjmowania gości.  Nowoczesny zlew potrafi być niewątpliwą ozdobą takiej przestrzeni.  Jeśli dobrze wybierzemy, biorąc pod uwagę materiał, kształt, funkcjonalność, sposób montowania, tak mało lubiana czynność jak zmywanie przestanie być uciążliwa, a my zyskamy więcej czasu dla siebie.

M.Ś.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
71 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.