fbpx
Dodatki

Rodzaje talerzy i ich zastosowanie

• Zakładki: 20

Choć na co dzień raczej nie spożywamy posiłków, które przypominają dzieła sztuki, podanych na tak eleganckich talerzach, że aż czujemy potrzebę założenia muszki lub pereł do ubrań domowych – to oczywiście pół żartem, pół serio – nie ulega wątpliwości, że jemy oczami. Wizualny aspekt jedzenia i sposób podania potrawy ma duże znaczenie, wpływając na doznania smakowe. Jeśli chcesz dowiedzieć się, które naczynia nadają się do poszczególnych potraw i nie popełnić gafy podczas samodzielnego serwowania wielu dań, zapoznaj się z naszym artykułem.

Odtworzenie restauracyjnego sposobu serwowania dań nie jest takie trudne. Nie chodzi oczywiście o finezję podania, czyli całą etykietę kelnerską, lecz „parametry techniczne” tego aktu. Dzięki znajomości funkcji poszczególnych talerzy zabłyśniesz wśród znajomych i rodziny.

Talerz obiadowy płytki

Jak sama nazwa wskazuje, służy do podania dania głównego. Jest ono serwowane po sałatce lub zupie. Typowa średnica talerzy obiadowych to 24 – 27 cm. Modele zwykle używane w warunkach domowych mają średnicę od 28 do 30 cm. Płytki talerz najczęściej wykonany jest z porcelany, ceramiki, kamionki lub szkła. Plastikowe i bambusowe talerze przeznaczone są do podawania posiłków dla dzieci.

Talerz głęboki

Drugi najważniejszy talerz na stole. Służy do podawania zup, ale także sałatek, makaronu gulaszu, ryżu z mięsem i innych dań jednogarnkowych. Najczęściej spotykana średnica to 21-24 cm.

Talerz deserowy

To mniejsza wersja talerza obiadowego płaskiego, przeznaczona do serwowania słodkich przekąsek, a także owoców, po obiedzie lub podczas spotkania przy kawie. Może służyć również jako talerz do podawania śniadań i kolacji. Typowe wymiary to 17-21 cm.

Talerz do przekąsek

Już nazwa zdradza wszystko. Przyjęło się, że na prostokątnych, kamiennych talerzach podaje się sushi, sery i wędliny. Kawałki sera, a także przekąski typu finger food (do ich spożycia nie są potrzebne sztućce), można zaserwować na okrągłych talerzach wykonanych z porcelany lub marmuru.  Talerze dekoracyjne, zwane również sezonowymi, np. w kształcie choinki, sprawdzą się do podawania owoców i ciastek.  Głębszy, ale niewielki (ok. 25 cm), półmisek do zakąsek nazywany jest rawierką albo rawierem i służy do podawania zimnych zakąsek lub słodkości. Może również stanowić podstawę pod sosjerkę.

Spodki do filiżanek

Choć nie służą do serwowania posiłków, nie należy o nich zapominać. Błędem jest podanie na nich deserów. Służą wyłącznie do stawiania na nich filiżanki, wypełnionej kawą lub herbatą. Obok niej można położyć niewielkie ciasteczko lub cukierka.

Jak ułożyć talerze?

W pierwszej kolejności kładziemy duży płaski talerz, zwany talerzem serwisowym, podtalerzem lub ładowarką. Służy on do wyznaczenia środka nakrycia. Pełni funkcję podstawki, na której kładzie się kolejne elementy zastawy stołowej. Z tego talerza nie spożywa się posiłków. Kolejne talerze układa się w zależności od przewidzianego menu. Jeśli planujemy zaserwować przystawki, zupę, danie główne i deser, to na talerzu serwisowym musimy w pierwszej kolejności ułożyć płaski talerz obiadowy, a następnie talerz do przekąsek. Po zjedzeniu przekąsek należy zabrać talerze i postawić głęboki talerz do zupy na talerzu do drugiego dania.  Po konsumpcji brudny talerz należy zabrać, pozostawiając tylko płaski talerz obiadowy. Talerzyki deserowe podaje się dopiero po zebraniu talerzy i półmisków po daniu głównym.

M.Ś.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
60 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *