Okap czy pochłaniacz? – oto jest pytanie. Co prawda nie jest naznaczone ciężarem egzystencjalnym, ale aby wybrać odpowiednie urządzenie do swojej kuchni, musisz wiedzieć, czym się różni jedno od drugiego i która opcja lepiej zaspokoi twoje potrzeby. Przygotowaliśmy małe porównanie.
Okap czy pochłaniacz – czym się różnią?
Tak naprawdę, mówiąc o okapie i pochłaniaczu, mówimy o tym samym urządzeniu, czyli o… okapie, który może działać na dwa sposoby. Rozróżnienia dokonujemy na podstawie podłączenia sprzętu. Jeżeli urządzenie zostanie podłączone do wentylacji, a zapachy i opary powstające podczas gotowania są odprowadzane poza kuchnię, możemy mówić o wyciągu (okapie). Jeśli jednak okap nie zostanie podłączony do komina, wówczas mamy do czynienia z pochłaniaczem. Pochłaniacz działa w obiegu zamkniętym. Ma założone węglowe filtry, które absorbują zapachy. Węgiel aktywny redukuje zapachy i dzięki temu czyste powietrze wraca do pomieszczenia.
Pochłaniacz – gdzie się sprawdzi?
Pochłaniacz, byli bezkominowy okap, najczęściej instaluje się w małych kuchniach, gdzie po prostu nie ma możliwości podłączenia urządzenia do komina wentylacyjnego. Jest to sprzęt o niższej wydajności niż okap podłączany do komina, ale o większych możliwościach aranżacyjnych. Możesz powiesić go w dowolnym miejscu. Potrzebuje jedynie dostępu do gniazda elektrycznego.
Dlaczego akurat okap?
Okap stoi na straży zarówno czystości naszej kuchni, jak i zdrowia. Odprowadza na zewnątrz (lub oczyszcza, gdy pełni funkcję pochłaniacza) parę o wysokiej zawartości wilgoci, tłuszczu i nieprzyjemnych zapachów. Dzięki temu nie osadza się na ścianach, meblach, przedmiotach kuchennych itp., więc zmniejsza się ryzyko pojawienia się grzybów, pleśni i drobnoustrojów, które zagrażają zdrowiu, a czasami nawet życiu człowieka. Skoro okap może pełnić również funkcję pochłaniacza, a twoja kuchnia jest wystarczająco duża, by go zamontować, i oczywiście ma możliwość podłączenia urządzenia do komina wentylacyjnego, nie ma nad czym się zastanawiać. Okap = bezpieczna i zdrowa kuchnia. Przy zakupie kieruj się parametrami technicznymi.
Rodzaje okapów
- Podszafkowe – jak sama nazwa wskazuje, mocuje się je pod szafką kuchenną. Inną opcją jest montaż bezpośrednio na ścianie.
- Kominkowe – montuje się je nad kuchenką. Charakterystyczny komin maskuje rurę, która odprowadza zanieczyszczenia do szybu wentylacyjnego.
- Wyspowe – nadają się do umieszczenia w suficie nad płytą grzewczą zlokalizowaną na wyspie kuchennej. Montuje się je na linkach lub pręcie.
- Teleskopowe (szufladowe) – przeznaczone do zabudowy. Rozwiązanie wymaga zabudowy części szafki. Okapy szafkowe mogą występować również jako tzw. wkłady lub podwieszane
- Narożne – to sprzęt specjalnego przeznaczenia. Montuje się je w rogu kuchni.
- Sufitowe – montaż polega na zabudowie mechanizmu wentylacyjnego w suficie lub umiejscowieniu na nim sprzętu. Powierzchnia takiego okapu jest płaska.
- Nablatowe – montuje się je na blacie tuż przy płycie grzewczej. Mogą występować w formie ruchomej lub stałej, a także jako wyciąg blatowy, który montuje się obok płyt modułowych.
M.Ś.