Podgrzewana rabata to sposób na przedłużenie sezonu wegetacyjnego roślin i ich ochronę w najzimniejszej części roku. Czym dokładnie jest podgrzewana i jak ją zrobić?
Czym jest podgrzewana rabata?
To prosta konstrukcja ogrodowa, stworzona na wzór kompostownika, która jest źródłem delikatnego, naturalnego ciepła, uwalnianego w trakcie rozkładu świeżej materii organicznej. Wysoka temperatura stymuluje rozwój korzeni i szybszy wzrost roślin. Tego typu rabata stanowi alternatywę dla droższych metod ogrzewania roślin zimą. Może mieć formę, choćby drewnianej skrzyni bez dna, która wypełniona jest warstwami rozkładającej się słomy i obornika lub innej materii organicznej. Tworzy się ją przy użyciu naturalnych materiałów. Ma zapewnić roślinom rozwój w trudnych warunkach. Dzięki podgrzewanej rabacie rośliny są w dobrej formie, a warzywa rosną jak szalone. Podgrzewaną rabatę można ustawić zarówno w szklarni, pod tunelem foliowym, oranżerii, jak i na zewnątrz. Rozsądnym rozwiązaniem jest umieszczenie jej blisko domu. Dzięki temu warzywa będą na wyciągnięcie ręki. Nie należy budować podgrzewanej rabaty w wietrznym miejscu ani blisko drzew. Czapy śniegu z koron drzew mogłyby zasypać rabatę. Jeśli zdecydujesz się na rabatę ze skośnym szklanym blatem/dachem, skieruj ją na południe.
Jak stworzyć podgrzewaną rabatę?
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na drewnianą konstrukcję o gabarytach typowego kompostownika, czy też dół w ziemi obłożony kamieniami, zasada tworzenia podgrzewanej rabaty jest zawsze taka sama. Na dnie swojej rabaty ułóż warstwę drobnych gałęzi, a na niej włókninę lub darń. Chodzi o zabezpieczenie gałęzi przed osypywaniem się na nie ziemi. Kolejną warstwę stanowi świeży, nierozłożony kompost lub częściowo przekompostowany obornik. Zawarta w nim materia organiczna nadal ulega rozkładowi, podczas którego wydziela się ciepło. Dzięki temu nie trzeba stosować żadnych osłon (chociaż oczywiście można) i dostarczać dodatkowej energii dla wymagających upraw. Na wierzch wsypujemy ziemię kompostową. Brzegi można wyłożyć folią kubełkową, która stanowi izolację od wilgoci. Rabata nie będzie przyjmować wilgoci od podłoża znajdującego się w środku. Po upływie 5-6 lat warstwy trzeba ułożyć od nowa. Wadą podgrzewanych rabat jest szybkie przesychanie podłoża. Warto rozważyć montaż prostego systemu nawadniającego.
Jakie rośliny można uprawiać w podgrzewanej rabacie?
Wszystkie ciepłolubne warzywa pokochają swoje zimowe lokum. W podgrzewanej rabacie możesz uprawiać pomidory, paprykę, cukinię, ogórki, ziemniaki, fasolę szparagową, cebulę, a także zioła.
M.Ś.