fbpx
Ciekawe rozwiązania

Ostrzowy czy żarnowy – jaki młynek do kawy jest najlepszy?

• Zakładki: 72

Ogromny wybór gatunków kawy i sposobów jej parzenia sprawia, że każdy z nas znajdzie swój ulubiony smak i sposób przyrządzania pobudzającego napoju. Dużą uwagę przywiązujemy do jakości kawy, nie mniejszą do ekspresu, w jakim ją parzymy – niestety dość często zapominamy, jak ogromne znaczenie ma, w jakim młynku mielimy kawę. Dowiedz się, jaki młynek do kawy jest najlepszy i dlaczego warto zainwestować w dobry młynek do kawy.

Zainwestuj w dobry młynek do kawy!

Coraz więcej osób rezygnuje z kupna kawy mielonej na rzecz kawy ziarnistej. Świeżo zmielone ziarna kawy zachowują wszystkie właściwości zdrowotne kawy, a także walory smakowe i zapachowe. Mieląc kawę tuż przed jej przyrządzeniem cieszymy się pełnią aromatu, a parzenie kawy staje się prawdziwym rytuałem, który umila każdy poranek. Smak i aromat kawy zależy od wielu czynników – od gatunku i jakości ziaren, od sposobu mielenia oraz parzenia kawy, a także od sposoby mielenia ziaren. Kupując kawę ziarnistą, mamy większą kontrolę nad jakością ziaren. Ewentualne niedoskonałości są widoczne gołym okiem, podczas gdy do kawy mielonej najczęściej trafiają ziarna najgorszej jakości, nierzadko z dodatkiem cykorii.

Decydując się na ulubiony sposób parzenia kawy, musimy wziąć pod uwagę, że wymaga od zmielenia ziaren na odpowiednią grubość. Do kawiarki ziarna mielimy dość drobno, do ekspresu ciśnieniowego grubiej, a kawa parzona w chemexie lub french pressie będzie smakowała najlepiej, gdy ziarna zmielimy grubo. Kupując ziarna i mieląc je samodzielnie przed przyrządzeniem kawy, mamy pewność, że grubość zmielenia jest odpowiednia do danego sposobu parzenia kawy.

Jaki młynek do kawy wybrać?

Za smak i aromat kawy odpowiada nie tylko jakość ziarna, ale także sposób ich rozdrobnienia. Aby kawa była aromatyczna i pozbawiona goryczki, ziarna powinniśmy mielić, a nie miażdżyć. Niestety najpopularniejsze w domach młynki ostrzowe, udarowe, miażdżą ziarna kawy na nierówne części, dodatkowo tworząc przy tym dużą ilość pyłu. Z ziarnami kawy zupełnie inaczej radzą sobie młynki żarnowe. Żarna nie miażdżą ziaren, a równomiernie mielą, dzięki czemu kawa smakuje znacznie lepiej.

Od młynków udarowych (ostrzowych) najlepsze są nawet najtańsze młynki żarnowe. Żarna w młynkach wykonane są z ceramiki lub z metalu. Ceramiczne żarna są najczęściej nieco gorszej jakości – metalowe żarna są z reguły ostrzejsze, dzięki czemu dokładniej mielą ziarna kawy i zostawiają najmniej pyłu.

Bariści podkreślają jednak, że nawet najtańsze ręczne młynki z ceramicznymi żarnami są lepszym wyborem od najdroższych młynków ostrzowych. Co ciekawe, pytani o to, w co najlepiej zainwestować w pierwszej kolejności – w ekspres czy młynek do kawy – zdecydowanie wskazują na młynek. To dzięki niemu przyrządzimy najlepszą kawę w dowolny sposób, mieląc kawę na odpowiednią grubość i parząc równo zmielone ziarna kawy bez pyłu. Aromatyczna, aksamitna w smaku kawa bez goryczki smakuje najlepiej.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Wszystko do Kawy.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
153 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *