Kuchnia to dla wielu osób świątynia, do której wstęp mają nieliczni. By móc przygotowywać w niej dania pełne miłości i oddawać się licznym eksperymentom z zakresu łączenia smaków, trzeba pozbyć się chaosu. Tylko jak to zrobić, gdy podczas gotowania przypominasz szalonego malarza lub pełną ekspresji Magdę Gessler? Może talerze nie latają, ale za to pudełka, puszki, szpatułki, ubijaki i sztućce są dosłownie wszędzie. Na ratunek przychodzą organizery maści wszelkiej, dzięki którym łatwo utrzymać porządek w kuchni i poradzić sobie z nadmiarem akcesoriów. Nie oceniamy, pomagamy nad tym zapanować!
Wielu miłośników gotowania tak bardzo pochłania ich pasja, że nie tylko nie liczą godzin spędzonych w kuchni, ale i przestali dostrzegać, że zaczęła ona przypominać pobojowisko (rzecz jasna tylko w trakcie aktu tworzenia!). Dodatkowo nie rozumieją, co znaczy: odłóż na miejsce! Niby widzą, że usta układają się w dziubek, ale dźwięczność wyrażenia ma dla nich poziom zerowy. Cóż, artyści! Jako że dobra organizacja w kuchni to podstawa, warto poznać i zapamiętać kilka przykazań porządnego kucharza. Są one wstępem do raju pełnego organizerów.
- Po pierwsze nie traktuj blatu w kuchni jak półki. Staraj się, by jeszcze przed rozpoczęciem gotowania, było na nim jak najmniej rzeczy, tj. sprzętów kuchennych. Łatwej zapanujesz nad chaosem, który stworzysz nieco później.
- Po drugie nieużywane przedmioty, z których nie korzystasz codziennie, przechowuj w szafkach. Z pomocą przyjdą różnego rodzaju pojemniki, o których przeczytasz w tym artykule.
- Po trzecie regularnie czyść lodówkę – na zewnątrz i w środku. Znajdź inne miejsce na niezliczoną ilość karteczek i magnesów, np. kawałek ściany pomalowany farbami tablicową i magnetyczną.
- Po czwarte przynajmniej raz w tygodniu myj płytę kuchenną, zlew i fronty szafek. Blat przecieraj codziennie.
- Po piątek (najbardziej bolesne) pożegnaj się z rzeczami, których nie używałeś w ciągu ostatniego roku. Od czasu do czasu rób taki przegląd i eksmituj zbędnych lokatorów.
Blat to nie szafka i nie szuflada
Na blacie pozostaw tylko to, czego używasz codziennie. Całoroczną przepustkę otrzymują ekspres do kawy/czajnik, blender, noże wraz ze stojakiem do ich przechowywania, chlebak i toster, jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez podpieczonego chleba. Jeśli miejsce pozwala i nie zbliżamy się zbyt mocno do stanu „przedzagraceniowego”, to na dekoracyjnej tacy wyeksponuj płynne przyprawy – oliwę i ocet balsamiczny Pozostałymi rzeczami, które powinny znaleźć się w bliskiej okolicy blatu, zajmiemy się przy okazji omawiania organizerów.
Organizer na przyprawy
Podczas gotowania przyprawy powinny być w zasięgu ręki. Przeglądanie kilkudziesięciu napoczętych opakowań znajdujących się w szufladzie, to pomysł średnio udany. Na szczęście na rynku jest wiele organizerów, które ułatwią nam życie. Możemy zdecydować się na taki z przegródkami, gdzie saszetki z ziołami układne są pionowo. Do każdej z nich warto przykleić plakietkę z nazwą i posegregować alfabetycznie. Gdy zaopatrzysz się w zapinki zapobiegające ulatnianiu się aromatu, możesz również wykrzyczeć: Koniec z rozsypanymi ziołami! W kuchni utrzymanej w minimalistycznym stylu sprawdzi się organizer, który można ukryć w szufladzie. Ma on formę drewnianego, metalowego albo plastikowego wkładu z wyżłobionymi przegrodami lub też wytłoczonymi przegródkami, które pomieszczą słoiczki. Innym rozwiązaniem jest przyprawnik w formie listwy z zapinkami, którą mocuje się do ściany. Osoby lubiące nieszablonowe rozwiązania mogą wybierać pomiędzy słoiczkami na obrotowym stojaku, magnetycznymi pojemnikami a drewnianymi stojakami przypominającymi miniaturowe kwietniki. By uwolnić roboczą powierzchnię blatu, zdecyduj się na zawieszaną na relingu półeczkę.
Relingi
Wywołane w poprzednim akapicie do tablicy relingi to rodzaj dyskretnego organizera, który odpowiednio wyeksponowany nie tylko zapanuje nad chaosem w kuchni, ale i doda pomieszczeniu uroku. Półeczka na przyprawy, doniczka z ziołami czy ulubiony kubek – przy pomocy systemu relingowego powiesić, co zechcesz. Doskonałe do organizacji przestrzeni wewnątrz szafki. Z ich pomocą uporządkujesz kieliszki (wieszając je za nóżkę), kubki (wieszając za uszko), a nawet niewielkie butelki z sosami.
Pojemniki ceramiczne
Uniwersalny pojemnik ceramiczny to dobra rzecz. Nie tylko sprawi, że akcesoria kuchenne będą w jednym miejscu, a wszystko, co potrzebne do gotowania pod ręką, ale poradzi sobie z porządkiem w m.in. kaszach, makaronach, płatkach, by można było pozbyć się zbędnych opakowań.
A co z porządkiem w szafce?
Z pomocą przyjdą wkłady do szaf kuchennych, gotowe kosze, pojemniki i specjalne przegródki, którymi wypełnia się szafki. W wysuwanych koszach, stanowiących samodzielną konstrukcję lub montowanych wewnątrz zabudowy, można zorganizować domową spiżarnię. To również przestrzeń do przechowywania szklanych albo ceramicznych pojemników wypełnionych produktami sypkimi lub ciastkami. Z kolei wysuwane wkłady do szuflad i szafek, które znajdują się pod zlewozmywakiem, to dodatkowa przestrzeń do przechowywania.
Organizer na naczynia
Jeśli szafki już nic nie pomieszczą, relingi wręcz ociekają półeczkami, koszyczkami itp., a nadal brakuje miejsca choćby na pokrywki do garnków lub deskę, to warto wykorzystać przestrzeń na drzwiach kuchennych lub drzwiczkach szafkowych. Wiszący organizer montowany bez wiercenia pomoże zapanować nad przedmiotami i przy okazji stanie się ciekawym elementem wystroju. Obecnie na rynku można znaleźć wiele designerskich organizerów pasujących do różnych stylów wnętrzarskich.
Niesforne sztućce
Miało być pięknie, czyli każdy widelczyk w odpowiedniej przegródce szufladowego organizera, a wyszło jak zawsze. Po jakimś czasie użytkowania wkładamy sztućce do szuflady w wielkim pośpiechu i nie zawsze trafiamy tam, gdzie trzeba. Problem mogą rozwiązać regulowana ścianka działowa do szuflady lub też bambusowy separator, który nie wymaga zakupu wkładu, a dzieli każdą szufladę na obszar o dowolnej wielkości. Innym pomysłem jest przechowywanie sztućców na widoku, w jakimś ozdobnym pojemniku, np. metalowym koszyku z wiklinową osłonką.
Organizer na zlewozmywak
Do uporządkowania kuchennych akcesoriów używanych wokół zlewu oraz blatu kuchennego sprawdzi się organizer składający się z trzech integralnych części – dozownika na płyn do mycia naczyń, podstawki na gąbkę i wieszaka na ścierkę. Wszystkie rzeczy w jednym miejscu, pod ręką, a do tego higienicznie.
Podsumowanie
Obrotowe organizery na garnki montowane w szafce, wisząca konstrukcja na lodówkę, gdzie można przechowywać choćby folie, papiery do pieczenia i woreczki do żywności, narożne, piętrowe stelaże na naczynia. Możliwości zapanowania nad chaosem w kuchni jest naprawdę wiele. Bok kuchennej szafki i wysuwany blat również mają spory potencjał, a wbudowana lub podwieszana deska do krojenia to już w ogóle genialny pomysł.
M.Ś.