Dobre garnki to podstawowe wyposażenie każdej kuchni! Nieważne, czy gotowanie to Twoja pasja, czy zdarza Ci się przypalić nawet wodę na herbatę – bez odpowiednich sprzętów w kuchni nie dasz rady przyrządzać posiłków. Zastanawiasz się, jakie garnki do gotowania wybrać? Na rynku można znaleźć wiele rodzajów sprzętu kuchennego. Podpowiadamy, które komplety garnków zasługują na szczególną uwagę. Z pewnością wybierzesz spośród nich rozwiązanie dopasowane do Twoich potrzeb!
Dobre garnki – czyli jakie?
Zanim przedstawimy różne komplety garnków, warto wspomnieć o najważniejszych parametrach, którymi powinny się cechować. Najważniejszy jest oczywiście materiał, z którego zostały zrobione garnki. Cienkie aluminium nagrzewa się o wiele szybciej od stali, jednak równie szybko traci ciepło. Garnki z emalii pięknie się prezentują, jednak ta szybko odpryskuje, a wówczas taki garnek nie nadaje się już do użytku. Warto lepiej poznać właściwości materiałów, z jakich wykonane zostały naczynia, by jeszcze lepiej wykorzystać ich wszystkie możliwości. Zwróć także uwagę na to, gdzie będą wykorzystywane nowe zestawy garnków – indukcja wymaga zakupu takich ze specjalnym dnem ferromagnetycznym.
Garnki ze stali nierdzewnej z grubym dnem – pewny i sprawdzony wybór
Klasyczne garnki ze stali nierdzewnej z grubym dnem to najpopularniejsze rozwiązanie. Są one odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania, trwałe, wytrzymałe oraz łatwe w czyszczeniu. Nie ulegają korozji, więc możesz przygotowywać w nich dowolne potrawy. Grubsze dno zabezpiecza jedzenie przed przypaleniem. Wszystkie te właściwości sprawiają, że wykorzystuje się je zwykle jako garnki gastronomiczne. Warto zatem zaufać doświadczonym kucharzom!
Garnki marmurkowe – sposób na przywieranie potraw
Charakterystyczne garnki marmurkowe z pewnością przypadną do gustu wszystkim zapominalskim, którym zdarza się zbyt rzadko mieszać gotowane potrawy. Marmurowa powierzchnia sprawia, że jedzenie nie przywiera do dna. Podczas przygotowywania potraw jednogarnkowych nie musisz także używać dużych ilości tłuszczu – to zatem idealna propozycja dla osób na diecie. Powłoka pokrywająca garnki marmurkowe jest bardzo wytrzymała i odporna na ścieranie oraz zarysowania. Większa waga naczyń z tego materiału jest dla wielu osób zaletą – takie garnki są bardziej stabilne.
Garnki żeliwne – sprzęt kuchenny na długie lata
Garnki żeliwne można było zobaczyć na piecach i kuchenkach naszych babć. Nie znaczy to jednak, że powinny trafić do lamusa – wręcz przeciwnie! Nowoczesne garnki z żeliwa są bardzo trwałe, a odpowiednio pielęgnowane posłużą Ci przez długie lata. Pozwalają one na beztłuszczowe gotowanie, gdyż potrawy nie przywierają do ich dna. Żeliwo świetnie utrzymuje ciepło, więc przygotowane dania możesz spokojnie pozostawić „na piecu”, czyli nowoczesnej kuchence – również tej indukcyjnej. To jeszcze nie wszystko – garnki żeliwne możesz wykorzystać również do przyrządzania potraw w piekarniku. Zdecydowanie przydadzą Ci się podczas gotowania zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.