fbpx
Kuchnia

Jaką lodówkę wybrać? Na co zwrócić uwagę?

• Zakładki: 53

Wybór odpowiedniej lodówki zależy od tego, jak duże zapasy chcemy w niej gromadzić, ile osób będzie z niej korzystać i jaką powierzchnią w kuchni dysponujemy. Wybierając urządzenie chłodzące, musimy również zwrócić uwagę na moc, klasę energetyczną i funkcjonalne rozwiązania.

Jaką lodówkę wybrać?

Aby nie zagubić się w gąszczu lodówek, które oferuje każdy producent, nie tracić czasu na przedzieranie się między modelami i liniami, warto zadać sobie pytanie, czego tak naprawdę najbardziej nam trzeba, gdy myślimy o tym rodzaju sprzętu. Warto wziąć pod uwagę poniższe kwestie:

  • wymiary – będą zależeć od przestrzeni, jaką dysponujemy w kuchni;
  • rodzaj sprzętu – lodówka do zabudowy czy do postawienia;
  • usytuowanie lodówki – kierunek otwierania drzwi może mieć znaczenie (część urządzeń ma możliwość zmiany tego ustawienia);
  • liczbę domowników – singlowi w zupełności wystarczy lodówka jednodrzwiowa, większe rodziny ze względu na pojemność (nawet do 650 l) wybierają lodówki dwudrzwiowe;
  • styl aranżacji kuchennej – lodówka powinna naturalnie wtopić się w klimat wnętrza, komponować się z frontami kuchennymi itp.;
  • pobór mocy – wielkość urządzenia ma przełożenie na moc lodówki, a to z kolei wpływa na pobór energii;
  • dodatkowe rozwiązania – No Frost, Twin Cooling, generator jonów itp.

Energooszczędność, rachunki, środowisko

Energooszczędność urządzenia to rzecz ważna. Rosnące ceny energii sprawiają, że lodówka klasy co najmniej A +++ to po prostu konieczność. Nie jest to sprzęt tani, ale na zwrot z inwestycji nie trzeba będzie długo czekać.  Kolejną kwestią jest dbanie o środowisko naturalne.  Sprzęty z wysoką klasą energetyczną zużywają mniej prądu, więc przyczyniają się do redukcji emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Warto zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanego w urządzeniu oświetlenia.  Żarówki LED emitują mniej ciepła niż tradycyjne żarówki, przez co są bardziej energooszczędne, a samo światło jest przyjemniejsze dla oczu.

Roczne zużycie energii w przypadku lodówki może się wahać między 100 a 500 kWh. Już urządzenia AGD klasy A++ oszczędzają nawet 45% energii w porównaniu z modelami klasy A. W przypadku A+++ są to jeszcze większe wartości. Właściwie to chodzi o urządzenia klasy E lub D, gdyż od marca 2021 roku musimy posługiwać się nową klasyfikacją. Nastąpił powrót do oznaczeń w zakresie od G (najgorsze) do A (najlepsze). Całkowicie zniknęły plusy. Wynika to ze zmiany wytycznych dla poszczególnych klas i dlatego modele, które do niedawna mieściły się w oznaczeniach A+++, od roku na etykiecie mają literę C, D lub niższe. Standardem są w tej chwili urządzenia z etykietą C, D, E, F, a nawet G.

Na zużycie prądu wpływa również liczba agregatów. Najtańsze lodówki posiadają po jednym agregacie i termostacie, co pozwala na jednoczesną pracę obu urządzeń. Najwygodniejszym rozwiązaniem są lodówki wyposażone w 2 termostaty i 2 agregaty, które umożliwiają niezależną pracę chłodziarki i zamrażarki. W eksploatacji urządzenia dwuagregatowe są znacznie bardziej opłacalne.

Inteligentna lodówka, czyli jaka?

Inteligentna lodówka to sprzęt na miarę XXI wieku, który wykorzystuje fakt, że smartfony niemal przyrosły nam do ręki.  Jest wyposażona w technologię skonfigurowaną ze specjalną aplikacją na telefon, która umożliwia ustawianie parametrów lodówki także po wyjściu z domu, ale nie tylko! Modele z dostępem do Internetu posiadają specjalny ekran, który umożliwia zapytanie wujka Google o to, co dzisiaj zrobić na obiad. Na wyświetlaczu będą pojawiać się powiadomienia, e-maile i zdjęcia, które otrzymamy od znajomych, przyjaciół itp. Inteligentne lodówki, w których użytkownik zamawia towar przez ekran w lodówce, czy zdalnie kontroluje świeżość każdego artykułu w niej umieszczonego to już rzeczywistość.

Smart Diagnosis

Kolejnym innowacyjnym rozwiązaniem stosowanym w chłodziarko-zamrażarkach jest funkcja Smart Diagnosis, czyli system usprawniający diagnostykę urządzenia za pomocą telefonu komórkowego. W momencie zaobserwowania niepokojących problemów z działaniem lodówki wystarczy telefonicznie połączyć się z linią serwisową producenta. Konsultant poprosi o przyłożenie telefonu do głośnika wbudowanego w lodówkę, który służy do emisji specyficznych sygnałów dźwiękowych. Sygnał zostanie przetworzony cyfrowo przez komputer. Wynikiem analizy będzie dokładny raport określający przyczyny niedomagania sprzętu. Wysłany przez producenta technik, wiedząc, czego może się spodziewać, od razu przybędzie z odpowiednimi częściami zamiennymi. Będzie w stanie podjąć naprawę bez tracenia czasu na przeprowadzenie diagnostyki na miejscu.

Lodówki jednodrzwiowe – idealne dla singli lub par

Ze względu na swoje gabaryty i niewielką pojemność (do 300 l) sprawdzą się w przypadku singli lub par, a także właścicieli niewielkich kuchni lub mieszkań typu studio. Niektóre tego typu modele pozbawione są części mrożącej, co może być i wadą, i zaletą. Niektórym osobom zależy na oddzielnej zamrażarce.

Lodówki side by side dla rodziny o dużych potrzebach

Lodówki side by side to po prostu lodówki dwudrzwiowe, gdzie po jednej stronie znajduje się chłodziarka, po drugiej zamrażarka. To obecnie najchętniej kupowany sprzęt chłodzący. Ich ogromną zaletą jest pojemność wynosząca nawet 650 l. Idealnie sprawdzają się w przypadku dużych rodzin. Uwalniają od konieczności robienia częstych zakupów. Cechuje je minimalistyczny, piękny design. Jeśli zależy nam na tego typu rozwiązaniu, ale nie potrzebujemy aż tak pojemnej lodówki, to możemy zdecydować się na zakup sprzętu 70-centymetrowego. Na rynku są lodówki side by side z okienkiem, które działają jak mały barek lub w wersji trzydrzwiowej, gdzie producent podzielił obszar z chłodziarką na 2 części. 

French Door

To rodzaj lodówki, gdzie górną część stanowi chłodziarka otwierana na dwie strony, a dolną zamrażarka w postaci szuflady – jednej większej lub dwóch mniejszych.  Główną zaletą tego typu lodówki jest szerokość strefy chłodzącej, która pozwala na bezproblemowe wstawienie patelni lub blachy ciasta. W części chłodzącej nie ma tzw. słupka dzielącego, który zajmowałby miejsce i ograniczał ustawianie rzeczy w chłodziarce.

lodówka French Door

Multidoor

Rodzaj lodówki trzy- lub czterodrzwiowej, podobny do wersji French Door i często z nią mylony. Chłodziarka wygląda tak samo, jak w wersji French Door, ale zamrażarka składa się z dwóch pionów szuflad w dolnej części lodówki, które ukryte są za kolejną parą drzwi.  Niektóre modele Mutidoor pozwalają na zamianę jednej części zamrażarki w chłodziarkę. Jednym przyciskiem możemy zmienić funkcjonalność lodówki.

lodówka Multidoor

Lodówka do zadań specjalnych

Odrębną kategorią urządzeń chłodzących są lodówki specjalistyczne – samochodowa, turystyczna, winiarka, a nawet humidor, czyli lodówka do przechowywania cygar w odpowiedniej wilgotności powietrza. Sprawdzą się w przypadku wymagających produktów lub po prostu w podróży.

Dodatkowe funkcje

Wybierając lodówkę, warto zwrócić uwagę na liczbę dostępnych funkcji. Podpowiadamy, które z nich mogą okazać się szczególnie przydatne.

No Frost

To nowoczesna technologia, której działanie zapobiega powstawaniu szronu i lodu we wnętrzu lodówki, uwalniając nas od regularnego rozmrażania chłodziarki i zamrażarki. Od jakiegoś czasu coraz większą popularnością cieszą się lodówki Full No Frost, w których ta technologia obejmuje nie tylko część chłodzącą, ale i zamrażarkę.

Program Holiday

Tryb wakacyjny to funkcja, która ma za zadanie zmniejszać zużycie prądu przez lodówkę podczas nieobecności właścicieli. 

Osobna szuflada do przechowywania mięsa

Specjalnie zaprojektowana szuflada, w której można przechowywać wędliny, świeże mięso i ryby w obniżonej w stosunku do całej chłodziarki temperaturze. Tak przechowywana żywność dłużej zachowuje pełnię smaku, a co się z tym wiąże wartości odżywcze.

Komora zero stopni

To nieco bardziej rozbudowana wersja komory na mięso, w której poza wyżej wymienionymi produktami można przechowywać również sery, wędliny i owoce morza. Dzięki niższej niż w pozostałych częściach lodówki temperaturze także żywność o krótkim czasie przydatności do spożycia.

Filtr antybakteryjny lub powłoka antybakteryjna

Listeria monocytogenes, salmonella enteritidi lub escherichia coli 0157. Właśnie przed takimi bakteriami chroni nas filtr antybakteryjny. Eliminuje rozwój i rozprzestrzenianie się szkodliwych mikrobów w pożywieniu. Żywność można przechowywać dłużej, a same produkty takie jak warzywa, owoce czy mięsa nie tracą szybko swoich cennych właściwości i zachowują pierwotną świeżość.

Aktywny generator jonów

To kolejne rozwiązanie, które chroni przed powstawaniem grzybów i pleśni. Uwalniane do wnętrza lodówki jony neutralizują działanie zarodników i uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

CrisperBox

Wariacja na temat specjalnej szuflady dla warzyw i owoców z regulacją wilgotności, co pozwala dłużej przechowywać produkty pochodzenia roślinnego.

Wymuszony obieg powietrza  (zwany również MultiAirFlow)

Lodówka z tym systemem ma komorę chłodniczą wyposażoną w dodatkowe wentylatory wymuszające obieg powietrza wewnątrz chłodziarki. Powietrze o odpowiedniej (dobranej automatycznie lub ustawionej przez użytkownika) temperaturze jest równomiernie rozprowadzane na wszystkich półkach, co zapobiega wysuszaniu produktów.

System Twin Cooling

Dwa niezależne obiegi chłodzenia w chłodziarce i zamrażalniku. Dzięki temu żywność zachowuje doskonałą jakość i wilgotność, a zapachy nie przenikają się między komorami. Lodówka chłodzona jest powietrzem wilgotnym, a zamrażarka suchym.

System filtracji powietrza

Usuwa z lodówki niepożądane zapachy, zapobiega przenoszeniu się zapachu z jednego produktu lub gotowego dania na pozostałą żywność znajdującą się w komorze.

Soft close

System cichego zamykania lodówki. Specjalna konstrukcja sprawia, że zamykanie takich drzwi jest niemal bezgłośne. Funkcja ta przypadnie do gustu zwłaszcza posiadaczom lodówek dwudrzwiowych, którzy z reguły muszą nieco częściej otwierać i zamykać drzwi.

Door-in-door

Inżynierowie LG wpadli na pomysł „drzwi w drzwiach”, przeznaczonych do przechowywania najczęściej wykorzystywanych przez nas produktów. Zauważalnie ogranicza to stopień wymiany powietrza pomiędzy pomieszczeniem a lodówką, zwiększając jednocześnie dostępną przestrzeń.

Inverter Linear Compressor (inwerterowy kompresor liniowy)

W nowoczesnych lodówkach tradycyjny kompresor zastępowany jest znacznie lepszym, wydajniejszym, trwalszym, bardziej energooszczędnym inwerterowym kompresorem liniowym.

M.Ś.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
95 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *