Każdego roku w Polsce marnuje się niemal 5 ton żywności. Z tego połowa trafia na śmietnik wprost z naszych domów. Jednocześnie co trzecie dziecko w wieku 7-15 lat wymaga dożywania. Jeśli nie chcesz przyczyniać się do tych strasznych statystyk, musisz zmienić podejście do przechowywania żywności. Z pomocą przyjdzie niewielkie urządzenie, jakim jest zgrzewarka próżniowa. Pozwala wydłużyć czas przechowywania produktów żywnościowych nawet pięciokrotnie!
Zgrzewarka próżniowa – co to za urządzenie?
Niegdyś kojarzone wyłącznie z gastronomią urządzenie, coraz częściej gości w naszych domach. Dzięki niej możemy całkowicie wyeliminować problem marnowania jedzenia, gdyż przez dłuższy czas będzie zdatne do spożycia. Próżniowo pakowane produkty nie tylko zachowują świeżość, ale i są zdrowsze. Produkt jest umieszczany w opakowaniu foliowym. Urządzenie zgrzewające zmniejsza panujące wewnątrz ciśnienie poprzez redukcję ilości tlenu i podniesienie ilości CO2. Innymi słowy, powietrze jest zasysane. Na koniec opakowanie zostaje hermetycznie zamknięte. Takie środowisko ogranicza dostęp bakteriom.
Najważniejsze zalety zgrzewarki próżniowej
Wydłuża zdatność do spożycia
Przechowywane w lodówce mięso bez specjalnego opakowania zachowuje świeżość przez ok. 3 dni. Gdy spakujesz je próżniowo, wydłużysz ten czas do 10. Podzielone na porcje mięso, po bliskim spotkaniu trzeciego stopnia ze zgrzewarką, wytrzyma w zamrażalniku nawet 6 miesięcy. Z kolei zapakowane próżniowo owoce i warzywa aż 25 dni, zachowując przy tym wszystkie walory smakowe. Możesz wydłużyć przydatność do spożycia nawet pięciokrotnie. Jeśli dany produkt wytrzymywał w zamrażarce pół roku, teraz wytrzyma blisko 3 lata i to wcale nie jest żart.
Zapobiega rozwojowi pleśni i grzybów
Żywność pozbawiona tlenu nie może się zepsuć. Jeśli zrobiłeś zbyt duże zakupy, a w międzyczasie stołowałeś się kilka razy w restauracji, zgrzewarka próżniowa zadba o to, by nic się nie zmarnowało.
Zapewnia efektywną organizację lodówki
Zapakowana próżniowo żywność zajmuje mniej miejsca w lodówce lub zamrażarce, co pozwala na lepszą organizację urządzenia.
Sprawia, że wzrastają walory smakowe żywności
Uszczelnianie próżniowe zatrzymuje wilgoć, soki i smak żywności. Zapobiega jełczeniu tłuszczów i zmianie koloru żywności. O śluzowatej warstwie i nieprzyjemnym zapachu również możesz zapomnieć. Szybko zauważysz różnicę! Twoje kubki smakowe podziękują ci za to.
Próżniowo możesz przechowywać również płyny
Na kilka godzin umieść płyn w zamrażarce, aby trochę stwardniał. Teraz czas na zamkniecie go w woreczku próżniowym. Gotowe!
Jak wybrać dobrą zgrzewarkę próżniową?
Wiadomo, że sprzęt sprzętowi nierówny. Aby wybrać dobrze, zwróć uwagę na moc urządzenia, gdyż ma ona wpływ na wydajność sprzętu. Powinna wynosić minimum 100W. Nie bez znaczenia jest przeznaczenie sprzętu. Do przechowywania małych porcji wystarczy ci zgrzewarka stosująca worki. Zgrzewarka próżniowa na folię sprawdzi się przy większych ilościach żywności. Wpływ na pracę sprzętu ma również podciśnienie – im wyższa jego wartość, tym lepiej – a także wydajność pompy, która jest gwarancją właściwego zabezpieczenia żywności.
M.Ś.