fbpx
Dodatki i akcesoria

Najważniejsze elementy zastawy porcelanowej

• Zakładki: 28


Naczynia porcelanowe są wspaniałą ozdobą każdego stołu. Jeszcze niedawno podkreślały znaczenie uroczystych spotkań, ale dziś coraz częściej cieszą oczy także w codziennych sytuacjach. Szczególnie imponująco wyglądają posiłki podawane w estetycznie dobranych zestawach, dlatego warto w domowym wyposażeniu posiadać skompletowane zastawy porcelanowe – obiadowy i kawowy lub herbaciany. A jeszcze lepiej zdecydować się na pełną zastawę obiadowo-kawową.

Zaletą posiadania skompletowanej zastawy jest odpowiednio dobrany wygląd całego nakrycia stołu. Talerze, filiżanki, waza oraz pozostałe elementy z dopasowanymi do siebie dekoracjami wywołują wrażenie elegancji i świetnie sprawdzają się podczas spotkań przy stole czy ważnych uroczystościach. Najwyższym uznaniem od dawna cieszą się wyroby z porcelany – szlachetnych wyrobów, które jeszcze niedawno służyły do podkreślenia przez posiadaczy wysokiego statusu społecznego. Dziś na szczęście są już dobrem dostępnym powszechnie.

– Zastawy porcelanowe dla 12 osób są standardowym wyposażeniem wielu gospodarstw domowych – mówi specjalista ze sklepu internetowego Porcelana24, który oferuje eleganckie naczynia oraz wyposażenie kuchenne wysokiej jakości. – Porcelana kojarzy się z czymś trwałym, inwestycją na wiele lat. To dlatego tradycją weselną stało się obdarowywanie takimi serwisami młodych par, albo przekazywanie zastawy stołowej rodzinom wprowadzających się do nowego mieszkania. Porcelana jest praktyczna, elegancka i służy przez wiele lat, warto ją mieć u siebie.

Serwisy obiadowe z porcelany

Najchętniej kupowane zastawy stołowe liczą 12 kompletów obiadowych z dodatkowym wyposażeniem. Taki serwis z reguły wystarcza na zorganizowanie wystawnego obiadu domowego, świętowanie urodzin i imienin oraz spotkania w przyjacielskim gronie. Osoby o większych potrzebach muszą liczyć się z koniecznością zakupu dwóch zestawów lub uzupełniać kolekcję o pojedyncze sztuki. W dobrych sklepach o szerokim asortymencie nie powinno być z tym problemu.

Właściwie zorganizowane przyjęcie wymaga dobranego do dań nakrycia. Podstawowe serwisy obiadowe składają się z kilku rodzajów naczyń:

  • talerz płytki (obiadowy) – podaje się na nim drugie danie, najczęściej jest okrągły o średnicy ok. 24-27 cm, ale nowoczesne wzornictwo wprowadziło na rynek także talerze kwadratowe;
  • talerz głęboki – do podawania zup, najczęściej o okrągłym kształcie i zakończony rantem, który może być bardzo mocno dekorowany (nawet po nalaniu zupy zostaje odsłonięty);
  • talerz deserowy – mniejszy od talerza obiadowego (17-21 cm średnicy), w czasie obiadów podaje się na nim desery, ale bywa także wykorzystywany do śniadań lub kolacji;
  • salaterka – do podawania sałatek, surówek, dodatków, zestaw powinien zawierać dwie-trzy sztuki tych naczyń o różnych wymiarach;
  • półmisek – płaskie, szersze naczynia do podawania np. mięs, ryb czy serów, w zastawie stołowej powinny być przynajmniej dwa półmiski w różnych rozmiarach;
  • rawier – głębszy półmisek na przystawki, zakąski lub owoce;
  • sosjerka – z wyglądu może przypominać dzbanek bez przykrywek, musi mieć dzióbek i służy do podawania sosów (pieczenie nie mogą być polewane na półmiskach, tylko na talerzach);
  • waza – duże i wysokie naczynie do podawania zup, ma 2-3 litry pojemności.

W domowym wyposażeniu coraz częściej pojawiają się także bulionówki – niewielkie naczynia z dwoma uszkami, w których podaje się czyste zupy lub przetarte kremy. Podczas takiego obiadu nie wystawia się talerzy głębokich. Bulionówki wymagają najczęściej podania także małych talerzyków na paszteciki. W niektórych serwisach o nowoczesnym dizajnie talerze głębokie zastępują miski. Popularnymi przykładami kompletów obiadowych lub naczyń stołowych kupowanych na sztuki są porcelana Lubiana, Ćmielów czy Karolina.

Garnitury do kawy i herbaty

Po sutym posiłku następuje zmiana zastawy, a dania główne ustępują miejsca deserom i gorącym napojom. Wtedy serwis obiadowy zostaje zastąpiony naczyniami do podawania kawy lub herbaty oraz deserów. W skład garnituru deserowego wchodzą:

  • filiżanki – kiedyś kawę i herbatę pijano w naczyniach o nieco innych kształtach, ale dziś na tyle się one upodobniły, że można w takiej samej filiżance podawać zarówno jeden, jak i drugi napój (o różnicach związanych z kawą piszemy niżej);
  • spodki – służy do odstawiania filiżanki, chroni stół i jego ozdoby, można na nich odkładać łyżeczki;
  • talerzyki deserowe – do podawania słodkości, mogą to być naczynia z zestawu obiadowego, byle pasowały do reszty garnituru kawowego lub herbacianego;
  • imbryk lub czajnik – zakrywany dzbanek z dzióbkiem, w imbryku zaparza się kawę, w czajniku – herbatę, ale ponieważ coraz więcej osób preferuję kawę z ekspresów ciśnieniowych, to imbryki stosuje się coraz rzadziej;
  • cukiernica – małe naczynie do podawania cukru;
  • mlecznik – niewielki dzbanuszek do podawania śmietanki lub mleka.

Miłośnikom różnych rodzajów podawania kawy często nie wystarcza jeden rodzaj filiżanek. Dobrze jest mieć na wyposażeniu dodatkowo jeszcze przynajmniej filiżanki do espresso – są niewielkich rozmiarów i najbardziej odbiegają od większych naczyń, z których pija się latte czy cappuccino.

Wiele osób zaopatruje się także w duże zastawy obiadowo-kawowe czy obiadowo-herbaciane. Pozwala to utrzymać na stole jeden styl dekoracji w czasie całych uroczystości czy przyjęć. Pozwala to też uniknąć dublowania talerzyków deserowych, które znajdują się w serwisach obiadowych i kawowych.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
91 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *